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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024 

5.6.4 OSM-EE 23/3 
rev 1 

Subject Key words Meeting 

Size of protective bonding 
conductor 

Bonding conductor 

Table 31 

Copenhagen 2023 

Helsinki 2024 

Question 

For wire Cross Section Area stated in table 31 (mm2), is linear interpolation permitted? 

Decision 

OSM-EE is of the opinion that linear interpolation of table 31 for mm2 could be allowed. 

OSM-EE will forward the question to TC108 HSBDT for confirmation 

Explanatory notes 

Example: 

Manufacturer is using AWG10 (5,26mm2) protective bonding conductor in the equipment rated 
47A. Is the size in line with table 31? 

Protective bonding conductor of size 4,0mm2 is required for currents up to 40A and 6,0mm2 is 
required for currents up to 63A. 

Table 31 linear interpolation calculation for 47A gives min. 4.6 mm2. 

Table 31 states that AWG and kcim sizes are provided for information only. It also states that 
cross-sectional areas in the table have been rounded to show significant figures only. 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 23/3 was modified based on the feedback from TC108 WG 
HBSDT during the 2023 fall meeting. 

The text "Therefore it can be read that linear interpolation might be allowed" was removed from 
the example. 

TC108 will consider to add the permission for linear interpolation in table 31. Furthermore 
permission for linear interpolation in other tables should be considered. 

 


